Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Hoe kleed je jezelf op de herfst

  • Geplaatst op
  • Door Mathieu van Life-Line
  • 0
Hoe kleed je jezelf op de herfst

Er wordt nog weleens gedacht dat de dikte van een jas de belangrijkste bijdrage vormt voor de warmte die een jas kan bieden, dit is niet het geval, lees hier hoe je wel warm blijft bij koude temperaturen.

Er wordt nog weleens gedacht dat de dikte van een jas de belangrijkste bijdrage vormt voor de warmte die een jas kan bieden, dit is niet het geval. De belangrijkste bijdrage die een jas of een ander kledingstuk jou kan bieden om jezelf warm te houden is het vermogen om lucht vast te houden en zweet af te voeren. Hoe beter een kledingstuk in staat is lucht vast te houden, hoe beter dit kledingstuk isoleert tegen kou. Om hier nog meer profijt van te hebben zorg je dat de deze lucht niet met een laag, maar juist met meerdere laagjes vasthoudt. Hoe dit nu precies werkt daarvoor hebben we deze blog geschreven.

Voordelen van kledinglagen

  • Betere isolatie met minder kleding
  • Isolatie is eenvoudig aan te passen door een laagje aan of uit te trekken
  • Gebruik van kledinglaagjes helpt je bij iedere activiteit om je kleding aan te passen op de activiteit

De drie laagjes

Ga je gebruik maken van lagen in je kleding, dan is het goed om te weten dat er een onderscheid is tussen drie verschillende vormen van kledinglaagjes. Dit systeem wordt al erg lang toegepast voor alle buitensport activiteiten vanwege bovengenoemde voordelen.

Onderlaag

De onderlaag vormt je basis kledinglaag. Dit is de laag die het dichtst op je huid zit en het beste werkt als deze nauwsluitend is. De belangrijkste functie van deze laag is zweetafvoer. Als zweet gevangen blijft op je huid dan kan de warmte niet afgevoerd bij temperaturen en bij koude temperaturen kan de warmte juist niet goed worden vastgehouden. Let bij de aanschaf van een onderlaagje op dat dit geen katoen is. Katoen is heel erg slecht in het afvoeren van zweet.

Midden- of tussenlaag

De midden- of tussenlaag heeft als belangrijkste functie om voor de isolatie te zorgen. Afhankelijk van de te verwachte temperatuur kan je hier een fleece laag, een wollen laag of een polyester laag voor gebruiken. Bij erg koude temperaturen is een donslaag ook een optie. Naast de isolatie zorgt deze laag ook voor de verdere afvoering van het zweet.

Opties voor de midden- of tussenlaag vind je in het assortiment van Life-Line meer dan voldoende. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze damesfleeces of herenfleeces.

Buitenlaag

De buitenlaag zorgt voor bescherming tegen bijvoorbeeld water en wind. De buitenlaag is daarom dan ook vaak winddicht en waterafstotend (softshell) of helemaal waterdicht (hardshell). Belangrijk is dat deze laag ook weer het zweet naar buiten weet te voeren. De betere waterdichte membranen zorgen hier uitstekend voor.

 

Hoe warm kleed ik me nu eigenlijk het beste?

Om niet onnodig vaak van laagjes te hoeven wisselen kan je het beste al voor het starten van je buitensportactiviteit testen of je warm genoeg gekleed bent. Peil de temperatuur buiten en controleer de weersvoorspellingen om achter de huidige situatie te komen en hoe het weer over de gehele dag zicht gedraagt. Ga je een activiteit buiten doen waarbij je verwacht flink wat te bewegen zorg er dan voor dat je een frisse start maakt. Als je het gelijk al aangenaam warm hebt op het moment dat je naar buiten stapt dan betekent dit vaak dat je jezelf te warm gekleed hebt. Je lichaam kan dan tijdens je activiteit de warmte niet meer goed kwijt en zal je al snel een laagje kleding uit moeten trekken of last hebben van zweet.

In de praktijk blijkt dat je met een laagje minder vaak ook al erg ver komt. Als je namelijk met een zware rugzak gaat lopen en het is aangenaam warm buiten, dan is het tussenlaagje al snel te warm. Neem de tussenlaag dan wel mee zodat je deze in de avonduren, als het afkoelt, weer aan kan trekken.

Een softshell onder een hardshell, kan dit?

Nee, een softshell is namelijk bedoelt als buitenlaag. De winddichte werking van de softshell onder een hardshell reduceert het vermogen van deze laagjes om vocht af te voeren naar buiten toe. Een softshell is een prima optie als buitenlaag op het moment dat het niet regent of slechts heel lichtjes regent. Sommige softshells zijn wat dikker en bieden extra isolatie zodat je deze ook in de winter als buitenlaag prima gebruikt.

Broek
De keuze voor een geschikte broek voor een wandeling is een stuk makkelijk dan de bovenkleding. Het belangrijkste is dat je nooit kan gaan wandelen met een spijkerbroek. Deze zijn vaak zwaar en als het regent en nat worden zijn ze vaak stug en koud. Daarnaast duurt het erg lang voordat ze weer droog zijn en bieden ze niet de benodigde bewegingsvrijheid.

Er zijn veel verschillende soorten wandelbroeken waardoor het moeilijk is om een keuze te maken voor een juiste broek. Kies in eerste instantie een broek die fijn zit en voldoende bewegingsvrijheid heeft. Let ook op de je benen niet gaan schuren in een broek. Het is handig om goed te kijken of er naden op heuphoogte genaaid zijn, want als je een heupband omdoet kunnen de naden pijnlijk aanvoelen. Kijk verder naar speciale functies van de broek zoals zakken, waterafstotend of afritsbaar.  Ga voor de wandelbroek die bij jou en jouw eisen past!

Als je op een meerdaagse trekking gaat is het handig om twee verschillende broeken mee te nemen, bijvoorbeeld een joggingbroek. Op deze manier heb je ’s avonds iets anders om aan te trekken. Sommigen gebruiken dit ook als pyamabroek. Je kunt voor de kou overigens ook kijken naar een lange onderbroek of legging.

Ga je wandelen in een warmer gebied dan kun je in eerste instantie denken dat je een korte broek nodig hebt. Dit kan niet altijd even handig zijn. Een lange broek voorkomt namelijk zonverbranding en biedt je bescherming tegen insecten en struikgewas. Een afritsbare wandelbroek kan een goede uitkomst zijn. Zo kan je jezelf beschermen, maar ook afwisselen naar een korte broek.

Ben je benieuwd naar afritsbroeken die ook nog eens insectwerend zijn? Bekijk dan onze uitgebreide collectie dames wandelbroeken of heren wandelbroeken

Hoofddeksels

Veel lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een muts in koudere en winderige gebieden wordt daarom sterk aangeraden.

Ook bij warm weer is een hoofddeksel belangrijk. Een hoed of pet zorgt voor goede bescherming en wordt de kans op zonverbranding of zonnesteek kleiner. Hoeden en petten zijn in verschillende maten en vormen te verkrijgen. Het belangrijkste is dat het fijn zit. Zorg dat het niet te strak zit daar kan je hoofdpijn van krijgen, maar zorg ook dat ze niet te wijd zitten want dan kunnen ze wegwaaien. Voor tropische gebieden zijn er speciale petten met een achterpand, dat helemaal doorloopt tot je nek. Bij Life-Line zijn deze hoeden ook nog eens insectwerend. Benieuwd? Bekijk dan onze uitgebreide collectie hoeden en petten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-