Op werkdagen vóór 16.00 uur besteld, volgende dag in huis
14 dagen recht op retour
Betaal snel en veilig
Ruim assortiment

Wandelen in de herfst

Wandelen in de herfst

Een herfstwandeling, waar wacht je nog op?


De herfst, de tijd voor een goede boswandeling. Elk jaar, zo net in oktober, begint het eigenlijk echt; de bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Voordat de bladeren van de bomen vallen veranderen ze vaak van kleur. Een schitterend gezicht, maar wat gebeurt er eigenlijk precies? Net als mensen, hebben ook bladeren verschillende ‘huids’-kleuren, ofwel pigment. Bladeren bevatten vooral het pigment chlorofyl. Chlorofyl is een stof die belangrijk is voor de opname van zuurstof, maar zorgt ook voor de groene kleur. Dit gebeurt eigenlijk het gehele jaar en daarom zijn de boombladeren dan ook meestal groen.

In de herfst vormt zich aan de voet van het blad echter een klein laagje. Dit laagje zorgt ervoor dat er geen voedingsstoffen meer naar de bladeren worden toegevoerd. De boom doet dit om energie te besparen om …

… lagere temperaturen te kunnen doorstaan. Doordat er geen voedingstoffen worden toegevoerd en lichtintensiteit afneemt, raakt het chlorofyl uit balans en dit zorgt ervoor dat het groen in de bladeren vermindert en er andere kleuren tevoorschijn komen. Hiervoor zorgen verschillende andere stoffen (rood = anthocyaan, geel = xantofyl en oranje = caroteen).

Een leuk weetje: vroeger geloofden de indianen dat de bladeren in de herfst verkleurden onder de invloed van jagers in de hemel. Die jagers zouden in de herfst op jacht gaan en tijdens die jacht werd dan het sterrenbeeld de Grote Beer ‘geschoten’. Het bloed wat daar vervolgens vloeide, kleurde de bladeren dan rood. De gele kleur van de bladeren werd veroorzaakt door het vet wanneer de hemelse jagers het vlees op het spit roosterden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Op werkdagen vóór 16.00 uur besteld, volgende dag in huis
14 dagen recht op retour
Betaal snel en veilig
Ruim assortiment