Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Een goede slaapzak kopen

Een goede slaapzak kopen

Staat er een kampeertrip op de planning? Dan mag een slaapzak niet ontbreken in je kampeeruitrusting. Je wilt er tijdens je kampeervakantie namelijk niet achterkomen dat je slaapzak te koud of te warm is. Denk van te voren goed na welk type slaapzak het beste bij jou past. In dit blog lees je waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een goede slaapzak.

Wanneer ga je de slaapzak gebruiken?

Voordat de zoektocht naar de beste slaapzak kan beginnen is het belangrijk om voor jezelf in te schatten wanneer je de slaapzak gaat gebruiken. Zal dit vooral in de zomer zijn tijdens een zonvakantie of juist in het frisse voorjaar? Zal je de slaapzak weken achter elkaar gaan gebruiken of is de slaapzak bedoeld voor een aantal logeerpartijen of een festival? De situatie die voor jou geldt bepaalt voor welke vorm en materiaal slaapzak je kiest. Daarnaast zal het budget ook een rol spelen. Wanneer je de slaapzak maar 1 of 2 keer per jaar gebruikt zal je er minder geld voor over hebben dan wanneer je de slaapzak voor verschillende doeleinden gebruikt.

 

Kies het juiste model

Niet geheel onbelangrijk is de lengte van de slaapzak. Veel soorten zijn verkrijgbaar in diverse maten. Kies altijd voor een iets grotere variant dan je eigen lengte. Verder zijn er verschillende modellen slaapzakken, afhankelijk waarvoor je de slaapzak gaat gebruiken zul je een keuze moeten maken. We zetten de voordelen van de verschillende vormen voor je op een rij.

 

Dekenmodel

Met een dekenmodel wordt de standaard slaapzak bedoeld. Het is een recht model die je kunt omtoveren tot een deken, door de slaapzak uit elkaar te ritsen. Dit model is daardoor multifunctioneel. Bovendien heb je in een dekenmodel meer beweegruimte. Vaak wordt deze vorm gekozen als je genoeg ruimte hebt, zoals bijvoorbeeld in een camper of caravan.

Het nadeel van deze vorm is dat je meer kans hebt op warmteverlies door de extra beweegruimte. Dit is een afweging die je moet maken bij het aanschaffen van een slaapzak. Verder is een dekenmodel vak groter en zwaarder dan een mummy model. Dit komt door de rechthoekige vorm en het materiaalsoort waar de slaapzak van gemaakt is.

  

Mummymodel

De naam zegt al een hoop. Een mummy model slaapzak loopt over het algemeen van breed naar smal en heeft een capuchon. De slaapzak volgt als het ware de vorm van je lichaam en sluit beter aan. Dit zorgt ervoor dat het warmer wordt in een mummy slaapzak dan in een deken variant.

Het grootste voordeel van een mummy model slaapzak is dat dit model een capuchon heeft die je hoofd warm houdt. Het hoofd is het deel van je lichaam waar je de meeste warmte verliest. Dit is dan ook de reden dat een mummie slaapzak erg geschikt is voor kamperen met lage temperaturen. 

Het nadeel van een mummymodel is dat je over een beperkte beweegruimte beschikt. Dit kan een benauwd gevoel geven. In de meeste gevallen is dit een kwestie van wennen.

 

Materiaalkeuze

Naast de vorm van de slaapzak, is het materiaal ook niet onbelangrijk. Je kunt de stof van een slaapzak onderverdelen in het buiten- en binnentijk. Hiermee wordt de stof bedoeld waarvan de binnen en buitenkant van de slaapzak zijn gemaakt.

 

Binnentijk: synthetisch of dons

De materialen voor het binnentijk zijn onder te verdelen in synthetisch en dons. Het voordeel van dons is dat het licht van gewicht is, het houdt je warm doordat het een isolerend effect heeft. Verder is een donzen slaapzak makkelijk om compact op te vouwen. Het nadeel is dat een donzen slaapzak vaak prijziger is dan een synthetische en wanneer deze vochtig wordt minder isolerend werkt.

Een synthetisch binnentijk is vanzelfsprekend goedkoper dan een donzen slaapzak. Ook in deze slaapzak zul je het warm hebben. En de synthetische stof is makkelijk wasbaar. Het nadeel van deze stof is dat het zwaarder is om mee te nemen en minder compact om op te vouwen.

 

Buitentijk: katoen of polyester

Het kan zijn dat de stoffen van het binnen- en buitentijk van elkaar verschillen. Vaak is het buitentijk gemaakt van katoen, synthetisch, polyester of nylon. 

Het grote voordeel van een katoenen slaapzak is dat het zweet en vocht goed opneemt. Dit maakt de slaapzak comfortabel. Het nadeel daarentegen is dat katoen langzaam droogt en zwaar is van gewicht. Ook wordt katoen sneller vies.

Als gewicht een belangrijke weegfactor is dan raden we je een slaapzak van polyester aan. Deze stof is licht van gewicht is waterafstotend en droogt bovendien erg snel. Ook is een slaapzak van polyester compacter om mee te nemen en makkelijk schoon te maken. Het nadeel van deze stof is dat het minder fijn aan kan voelen en dat het geen zweet of vocht opneemt.

 

Comforttemperatuur

Nu we de vorm en het materiaalsoort hebben besproken. Is het nog van belang dat je juiste temperatuur bepaald voor je slaapzak. Dit kun je bepalen door te weten hoeveel graden het afkoelt in de periode dat je gaat kamperen. De comforttemperatuur staat tot welke temperatuur de slaapzak je warm houdt. Kampeer je vooral in de zomer dan zou een comforttemperatuur van 10 graden voldoende zijn. Maar kampeer je buiten deze periode dan raden we je een slaapzak met een comforttemperatuur van 0 tot 5 graden aan. Wanneer je besluit om midden in de winter te gaan kamperen dan is een comforttemperatuur van -10 aan te raden. Deze is vanzelfsprekend te warm voor gebruik in de zomer.

 

Tips om een warme temperatuur te houden in je slaapzak

Tot slot, heeft niet alleen een goede slaapzak invloed op .. er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de geschikte 

  • De tent waarin je slaapt heeft invloed op de warmte, het ligt eraan hoe goed de tent geïsoleerd is en of de kou en vocht hierdoor buiten de tent blijft.
  • De kleding die je draagt, zo heeft het dragen van een muts een positief effect op het warmer hebben in de kou. Draag bij koude omstandigheden warme kleding maar let er op dat je niet te veel lagen aantrekt!
  • Een warme kruik kan ideaal zijn voor koude voeten. Vul de kruik met warm water, gooi de kruik in je slaapzak en je hebt het binnen no-time lekker warm.
  • Een fleecedeken aan de binnenkant van de slaapzak zorgt ervoor dat je de temperatuur binnen de slaapzak verhoogt.
  • Je slaapplek is minstens zo belangrijk voor een betere slaapervaring. Een luchtbed of slaapmat dat goed geïsoleerd is zal de temperatuur in je slaapzak verhogen.

 

Een slaapzak kopen bij LifeLine

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg tips en weet je beter welke slaapzak bij je past. Ontdek ons assortiment aan slaapzakken en meer camping artikelen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-