Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Tekentips; Vraag & Antwoord

Tekentips; Vraag & Antwoord

Tekentips; Vraag & Antwoord

Het aantal gevallen van problemen door teken is gegroeid, maar wat is een teek eigenlijk, wat doen ze precies en nog belangrijker; wat moet jij doen? Hieronder staan zeven vragen en antwoorden over de teek.



1 Bron: Tekenradar.nl

Hoe ziet een teek eruit?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zijn zo klein dat ze gemakkelijk over het hoofd gezien worden (1 tot 3 mm). Teken voeden zich met het bloed van 'gastheren'. Dat zijn zoogdieren, vogels en reptielen, maar ook mensen. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje.


Komen teken alleen voor in het bos?

De schapenteek houdt zich weliswaar graag op in een gemengd loofbos en dennenbossen, maar zitten maar in zeer beperkte mate in bomen. Waar ze vooral leven is in hoog gras en struikgewas. Onderzoeken van het RIVM en Wageningen Universiteit laten zien dat teken in heel Nederland voorkomen, in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, maar ook in parken en tuinen. De teken die hongerig zijn klimmen omhoog tot een hoogte waar ze makkelijk kunnen overstappen op een bloedrijke gastheer.

Wat doen teken?
Teken leven van het bloed van mensen of dieren. De beet is in de meeste gevallen pijnloos en veelal zijn de beten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze besmet kunnen zijn met de Borrelia bacterie. De veroorzaker van de ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld 20 procent van de teken besmet met de Borrelia bacterie. Na een uitstapje in de natuur is het daarom altijd belangrijk jezelf en anderen goed te controleren. Teken verschansen zich bij voorkeur op warme plekken op het lichaam.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Na drie dagen en tot twee maanden na een beet kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan. Ook al zijn dit belangrijke aanwijzingen, zelfs zonder deze verschijnselen kunt je de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je Lyme hebt opgelopen zijn een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium worden de symptomen heftiger en is er kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten. Met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller behandeld kan worden. Desondanks is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Goede kleding is daarom zeer belangrijk.

Wat is de ziekte van lyme 

2 bron: Tekenradar.nl

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?
Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Neem een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (er zijn hiervoor ook speciale tekentangen). Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet (laat het lichaam met rust) en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Ontsmet het beetwondje met alcohol of jodium.

Houd daarna nog tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten en let op de eerder genoemde verschijnselen. Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel je huisarts op welke datum je bent gebeten.

Wanneer loop ik kans op een tekenbeet?

Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. Het bijten gebeurt het meest van de keren de periode van maart tot en met oktober.

Hoe voorkom ik een tekenbeet en de ziekte van Lyme?

Door contact met struikgewas, bladeren en gras te vermijden. Probeer bij wandelingen op de paden te blijven en bedek je lichaam zoveel mogelijk (bij voorkeur met anti-insect kleding). Probeer contact met overhangende planten te vermijden. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek met de pijpen in je sokken.

Wil je beschermd de natuur in, gebruik dan insectwerende middelen zoals Deet en insectwerende kleding.

Bronnen: RTL Nieuws en www.tekenradar.nl



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-