Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Veilig wandelen in het donker

Veilig wandelen in het donker

De herfst staat weer voor de deur, de dagen worden korter en dat betekent dat het eerder donker wordt. Maar kunnen we dan niet meer wandelen omdat het donker is? Nee integendeel, het kan juist ontzettend tof zijn om een wandeling te maken in het donker. Het is wel belangrijk dat je goed voorbereid en vooral veilig op pad gaat. We geven je in deze blog een aantal tips waar je wat aan hebt!

In eerste instantie denk je misschien dat je bij een wandeling in de avond een stuk minder ziet. Een logische gedachte, want het is tenslotte donker. Toch zul je verbaasd zijn, zeker wanneer de volle maan de aarde verlicht en er geen bewolking is zul je de wereld in een prachtig licht kunnen aanschouwen.

 

Verschillende soorten wandelingen

Dierenliefhebbers opgelet! Het voordeel van de avond en nacht is dat er andere diersoorten om het hoekje komen kijken. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren verschillende avondwandelingen, je kunt bijvoorbeeld een vollemaanwandeling maken waarbij je verschillende nachtdieren kunt spotten. Een gids weet ook precies welke geluiden je s’ nachts hoort die je overdag niet kunt horen. Let wel op dat je niet zomaar overal mag wandelen wanneer het donker is. Veel bossen zijn verboden toegang na zonsondergang. Niet alleen voor jouw eigen veiligheid maar ook ter bescherming van het gebied. 

Jaarlijks worden er ook door het land verschillende lichtjes wandelingen georganiseerd. Een van de bekendste hiervan is het Amsterdam Lightfestival of de Scheveningen Light Walk.

 

Wandelen in het donker

 

Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat je opvalt in het donker. Als wandelaar beweeg je langzaam en kun je alles goed zien, hierdoor vergeet je dat andere weggebruikers jou niet goed kunnen zien. Een tip is om iets van reflecterende kleding te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een geel hesje of een reflecterende led armband.

Jouw plaats op de weg is belangrijk. Als wandelaar maak je grotendeels gebruik van het voetbad. Wanneer dit er niet is, raden wij je aan om links te lopen zodat je het verkeer aan ziet komen. Een uitzondering op de regel zijn bochten, daarbij is het handiger om rechts te lopen.

In het donker kun je minder goed zien waar je loopt, na een tijdje zul je merken dat je ogen wennen aan het donker en dat je wel redelijk kunt zien waar je wandelt. Mocht het echt té donker zijn, gebruik dan verlichting om op de weg te schijnen. De meeste telefoons hebben een zaklamp functie. Wil je graag je handen vrijhouden tijdens je wandeling, ga dan voor een hoofdlamp.Bovendien raden wij je aan om voor de zekerheid een telefoon mee te nemen. Mocht je verdwalen, kun je altijd nog een redder in nood bellen.

 

Samen sta je sterker dan alleen

Wandelen is de uitgelezen mogelijkheid om even tot rust te komen en te genieten van de natuur. Om een veilig gevoel te creëren kun je een vriend of vriendin vragen mee te wandelen. Samen ben je minder kwetsbaar en het is ook nog eens gezellig. Wil je toch liever alleen? Loop dan veilige routes, vermijd doodlopende wegen en afgelegen plekken. Het is verstandig om een bekende op de hoogte te stellen waar je uithangt of zet je volgsysteem aan zodat mensen kunnen zien waar je bent. 

Ga je op pad met je hond? Zorg er dan voor dat ook je hond goed zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een LED halsband of een lampje die je gemakkelijk kunt vastmaken aan de hondenlijn. En last but not least, neem een klein fluitje mee. Het kan altijd van pas komen als je echt hulp nodig hebt of om iemand af te schrikken.

 

Kleed je warm aan

Tijdens een avondwandeling kan de temperatuur al snel afnemen. Een goede tip hiervoor is om te werken met een laagjessysteem. Een laagjessysteem bestaat uit een binnen-, tussen-, en buitenlaag. 

Kies als eerste een goede basislaag. In deze laag wordt vocht opgenomen waardoor je lichaam droog en daardoor warm blijft. Denk bijvoorbeeld aan thermo-ondergoed.

De tweede laag is voornamelijk bedoeld voor isolatie. Deze laag draag je in tegenstelling tot de eerste laag losjes. Door de extra lucht tussen de lagen construeer je een isolatiesysteem. Hierdoor houd je de warmte vast en voert overtollig zweet af. Je kunt kiezen voor een dunne of dikkere laag, afhankelijk van de buitentemperatuur. 

Tot slot is de derde laag bestemd voor bescherming. Denk aan een zware plensbui, sneeuw en wind. Deze laag zorgt er ook voor dat de andere lagen droog blijven. Kies voor een ademende variant omdat je door condensvorming aan de binnenkant van de jas alsnog nat zal worden, zoals een waterafstotende jas of softshell regenjas.

Op het gebied van outdoor kleding is er door de jaren heen veel veranderd. Vroeger bestond deze kleding voornamelijk uit katoen en dat heeft als nadeel dat het veel vocht opneemt. Tegenwoordig zien we vaak polyester terugkomen in wandelkleding. Ontdek onze collectie wandelkleding en ga goed voorbereid op pad in het donker.

Heb jij nog tips om veilig te wandelen in het donker? Laat het weten in de reacties.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-