Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Wandelknooppunten, hoe werkt het?

Wandelknooppunten, hoe werkt het?

Wandelknooppunten, waarschijnlijk ben je ze wel eens, bewust dan wel onbewust, tegengekomen tijdens een wandelroute. Het is een andere vorm van wandelen dan bijvoorbeeld een klompenpad maar het heeft er wel iets van weg. Je bent misschien al wel bekend met het fietsknopennetwerk van Nederland, dit is hetzelfde maar dan te voet! In deze blog leggen we je uit wat een wandelknooppunt inhoudt, hoe je te werk gaat en welke voorbereiding je moet treffen.

Wat is een wandelknooppunt?

Een wandelknooppunt is een genummerd bordje op een paal op een kruising of splitsing in een wandelnetwerk. Verschillende wegen en wandelpaden verbinden de knooppunten met elkaar. Op de bordjes staat aangegeven welke richting je op moet en het nummer van het volgende knooppunt. Het voordeel van wandelen op knooppunten is dat je je niet bezig hoeft te houden met straatnamen of routebeschrijvingen. Je kunt gewoon de bordjes in de gaten houden. Hierdoor heb je meer de tijd om te genieten van alles wat je in de natuur ziet. De routes zijn altijd in twee richtingen te bewandelen. Het verschilt per regio hoe de bordjes eruit zien.

Wandelknoop Routes in Nederland

In Nederland hebben we een tal van wandelnetwerken. Bij parkeerplaatsen waar je langskomt staat vaak een bord met een plattegrond aangegeven. Hier kun je dan gemakkelijk kijken langs welke knooppunten je je route wilt uitstippelen. Handig dus om pen en papier mee te nemen en een foto te maken van het bord, zodat je niet verdwaald.

Van de meeste wandelnetwerken kan je een overzichtskaart krijgen. De VVV kantoren hebben vaak de mooiste wandelingen in folders staan. Dit kun je op het internet vinden. Daarnaast vind je op Wandelnet een planner waarmee je eenvoudig zelf een route kunt plannen over het wandelnetwerk. Je gaat te werk door een startpunt te kiezen en vervolgens van knooppunt naar knooppunt een route uit te stippelen. Bovendien kun je je route ook langs verschillende bezienswaardigheden en horeca laten lopen. Een kind kan de was doen! Vervolgens kan je wanneer je route klaar is, de route downloaden als PDF en meenemen tijdens je wandelroute. Je start bij het eerste knooppunt en volgt de pijl naar het volgende knooppunt. Let goed op de kleuren en cijfers of de combinatie van letters en cijfers.

Bereid je goed voor

Voordat je besluit om op pad te gaan is het goed om je op voorhand te verdiepen in het wandelnetwerk. Bekijk hoe de knooppunten zijn aangegeven op de kaart en op de route zelf. Welke bordjes worden er gebruikt en waar wil je de wandelroute gaan starten? Daarnaast is het verstandig om te bedenken welke kleding je aantrekt tijdens je wandelroute. Een goede wandeloutfit maakt jouw activiteit een stuk comfortabeler. Bekijk de wandel collectie en vind de broek, jas of t-shirt die bij jou past! 

Weet jij nog een gaaf wandelnetwerk die niet mag ontbreken wanneer je een wandelroute gaat lopen? Laat het dan weten in de reacties! 

Wij wensen je alvast heel veel wandelplezier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-