Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Wat is een lange afstand wandelroute?

Wat is een lange afstand wandelroute?

De naam zegt het grotendeels al, de lange afstand wandelroute. Een bekend begrip voor velen in de wandelwereld. Afgekort LAW, is een wandelroute van minstens 150 km lang. Al deze routes vormen samen een routenetwerk van ca. 6000 km in Nederland. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is een afwisselende route, zeker een aanrader. Tijd om Nederland te verkennen!

Een route uitzoeken

Een van de leukste dingen aan een lange afstandsroute is de route uitkiezen die bij jou past. Van onverharde paden tot aan idyllische dorpjes en door bossen. Een lange afstandsroute brengt je op plekken waar je je ogen uitkijkt. Heerlijk om tot rust te komen en te genieten van een activiteit met vrienden of familie. 

Het bekende Pieterpad is een langeafstandswandelroute die loopt van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint-Pietersberg in Maastricht. Deze route is maarliefst 498 kilometer lang en is onderverdeeld in 26 etappes. Naast deze langeafstandswandelroute zijn er in Nederland nog 22 andere routes te bewandelen. Maak je wandelavontuur er eentje om nooit te vergeten.

Verleg je grenzen

Doorkruis niet alleen Nederland maar ontdek verschillende landen over de grens. In België heten de lange afstandspaden GR-routes of GTA-routes.

De routes zijn twee kanten op gemarkeerd met rood-witte markering. Voor de zekerheid kun je de route op voorhand downloaden via wandelnet. De aanschaf van een routegids is ook niet overbodig, zo lees je op een leuke manier wat achtergrondinformatie over de omgeving. 

Voor de echte avonturiers onder ons is wildkamperen een optie. Tijdens je wandelroute kun je een mooi plekje uitkiezen om te overnachten. Houd hiermee wel rekening met het gewicht van je tent. Liever iets meer luxe? Kies dan een route met hotels en B&B’s onderweg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het gevaar van een lange afstand wandeling zit hem in jezelf overschatten. Hier moet je voor oppassen want overschatting kan nare gevolgen hebben. Een blessure oplopen zit in een klein hoekje. Een goede voorbereiding is daarom een pré, hiermee verklein je de kans op blessures. Denk bijvoorbeeld aan een goede warming-up en coolingdown. 

 

Nog enkele tips waar je wat aan kunt hebben tijdens je lange afstand wandelroute:

 

  • Drink voldoende, de hoeveelheid vocht verschilt per persoon. Maar tijdens de tocht zul je merken hoeveel vocht jij nodig hebt. Vergeet ook niet om genoeg eten mee te nemen, het liefst licht van gewicht.

 

  • Wat ook belangrijk is, is je wandeloutfit. Zeker wanneer je van plan bent een lange afstand wandeling te maken, is het verstandig om de juiste wandelschoenen aan te schaffen. Je uitrusting moet lekker zitten en niet te zwaar zijn. Ontdek de wandelbroeken, jassen en accessoires uit onze collectie.

 

  • Op het internet vind je veel verschillende schema’s waarmee je kunt trainen voor de 50 kilometer. 

 

Heb jij al wel eens een langeafstandswandelroute gedaan? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-