Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

De week van de teek

 • Geplaatst op
 • Door Jordi
 • 0
De week van de teek

In de week van 16 tot en met 22 april geven wij extra aandacht aan de teek, de risico's die deze beestjes met zich meenemen en natuurlijk de manieren om teken op afstand te houden!

Wat zijn de risico's van een tekenbeet?

Iedereen kent ze wel of heeft er wel eens van gehoord, die nare kleine beestjes die zich verschuilen in het gras en zonder dat je het merkt opeens ergens op je lichaam zitten! Niet alleen is dit irritant, maar Teken brengen ook veel risico's met zich mee. 

Teken kunnen namelijk besmet zijn met ziekteverwekkers en één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan verzoorzaken. Lyme herken je aan de volgende symptomen:

 • Een groter wordende verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet. Deze verkleuring kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen in verschillende vormen.
 • Je krijgt koorts en eventuele spier- en gewrichtspijnen in de eerste weken na de tekenbeet.
 • Gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of zelfs hartklachten kunnen ontstaan wanneer er in een vroeger stadium de ziekte van Lyme niet behandeld is met antibiotica. Deze klachten kunnen ook een eerste uiting zijn van de ziekte.

 

Waar komen teken voor?

Teken komen voor in heel Nederland. Bossen, duinen, weilanden, heiden, parken en in je eigen achtertuin. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren weten Teken zich uitstekende te nestelen. Huisdieren, wild, vogels en kadavers trekken ook Teken aan. Vanuit deze plekken hechten ze zich aan passerende mensen of dieren. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden uitkomt worden de Teken actief. De periode van maart tot en met oktober is de tijd wanneer mensen het meeste worden gebeten.

 

Hoe ziet een teek er uit?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten hoe een Teek er überhaupt uitziet. Een Teek lijkt op een klein spinnetje en kunnen tussen 1 tot 3 millimeter groot zijn. Wanneer de Teek zich in iets bijt, dan zal het beestje zich volzuigen met bloed en zwelt het op tot een donkerrood bolletje van ongeveer 1 centimeter. Een onvolwassen teek, ookwel nimf genoemd, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van Lyme. Deze nimfen zijn vaak lastiger om te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenkop.

De verschillende Teken

 

Hoe controleer ik op teken?

Teken kunnen zich overal vastbijten op het lichaam, maar hebben een voorkeur voor de leizen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Wanneer je net gebeten bent door een teek, lijkt het net op een zwart puntje op je huid. Na een aantal dagen bloed zuigen veranderd dit plekje in een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Omdat ze teken zo klein zijn is het handig om een vergrootglas of spiegel te gebruiken voor plekken die moeilijk zichtbaar zijn, of vraag iemand anders om te controleren op teken!

Wanneer Teken op kleding zitten, haal deze dan weg. Mochten ze zich al vastgeklampt hebben, dan stop je de kleding in een een wasmachine voor 30 minuten op 60 graden of in de wasdroger.

 

Hoe verwijder je een Teek?

 • Teken moet je zo snel mogelijk proberen te verwijderen van de huid. Hoe sneller de Teek er af is, hoe kleiner de kans is dat er ziekteverwekkers overgedragen worden.
 • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
 • Pak de teek met een puntig pincet vast, zo dicht mogelijk op de huid, bij de kop vast en trek de Teek er uit. Ontsmet hierna direct het beetwondje. Speciale tekenverwijderaars hebben een eigen gebruiksaanwijzig, lees deze goed door voordat u begint met het verwijderen van de Teek.
 • Noteer wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd deze plek tot drie maanden na de beet in de gaten en let op verkleuringen van de huid en bovengenoemde klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Welke Tekenverwijderaar je nodig hebt ligt aan een aantal factoren. Bent u ervaren in het verwijderen? Gaat het om een nymf, volwassen Teek of volgezogen Teek? Zit de Teek op jezelf of iemand anders? Is de Teek makkelijk te bereiken?

Kijk op de volgende websites voor handige hulmiddels en Tekenverwijderaars:

 

Ik ben gebeten door een Teek, wat nu?

 • Verwijder allereerste zo snel mogelijk de teek, in ieder geval aan het eind van de (werk)dag.
 • Ga naar de huisarts. In de nieuwe CBO richtlijn wordt de mogelijkheid genoemd om binnen drie dagen na een tekenbeet preventief eenmalig een dosis antibiotica te nemen. Besprek dit met je huisarts voor een recept. 
 • Registreer dat je gebeten bent en waar op je lichaam. Houd deze plek 3 maanden in de gaten. Bij het ontstaan van een rode ring of plek, ga dan naar je huisarts voor een antibiotica kuur.
 • Ga naar de bedrijfsarts. Bij vragen over de ziekte van Lyme of zorgen over je gezondheid, dan kan je terecht op het preventiespreekuur van de bedrijfsarts. Ga hier ook naar toe als je niet verder komt met je behandelaars of blijft zitten met klachten. De bedrijfsarts kan je namelijk verwijzen naar een gespecialiseerde Lyme poli
 • Hoe kom ik bij een Lyme poli? De huisarts of bedrijfsarts kan je verwijzen naar het UMC Radboud in Nijmegen, AMC in Amsterdam of het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn met hun speciale Lyme poli's.

 

Hoe voorkom ik een Tekenbeet?

 • Loop niet door dichte begroeiing en struikgewassen wanneer dit niet nodig is.
 • Let extra op bij het werk met of in de buurt van dieren. Pas vooral op bij kadavers; hier kunnen veel teken zitten.
 • Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Draag de sokken over de broek.
 • Smeer anti-insect middelen op de huid.

 

Life-Line anti-insect kleding

De Anti-Insect kleding van Life-Line zijn geïmpregneerd met HHL Vital Protection Technology. Dit is een revolutionair en langdurig anti-insectmiddel dat door zijn geur (die door de mens niet wordt waargenomen) landingen van insecten aanzienlijk reduceert, tot wel 90%! 

HHL Vital Protection

De kleding helpt jou om tijdens je outdoor activiteiten, zowel werk als plezier, de Teken op afstand te houden. Landingen worden gereduceerd en daarmee ook het risico op de ziekte van Lyme die overgedragen kan worden door de Teek. 

Het impregneermiddel is millieuvriendelijk, geen voelbaar effect op het materiaal en beïnvloedt het  ademende vermogen van de kleding niet. Na vele wasbeurten blijft het middeltje werken en biedt het langdurige bescherming.

Meer weten over onze Life-Line Anti Insect kleding en alle functionaliteiten? Klik dan hier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-