Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Hardshell- en softshell jassen wassen en impregneren doe je zo!

Hardshell- en softshell jassen wassen en impregneren doe je zo!

In de herfst- en wintermaanden wordt je outdoor kleding sneller vies. Dit komt doordat je te maken hebt met verschillende weersomstandigheden; regen, storm, hagel, sneeuw en modder. Het reinigen van hardshell- en softshell jassen wordt nog wel eens overgeslagen, terwijl je de jassen gemakkelijk kunt wassen. Waar let je op bij het wassen en impregneren van een hardshell- of softshell jas?


Hardshell- en softshell jassen wassen

Het is van belang om je hardshell- en softshell jas regelmatig te wassen. Al het vuil zorgt ervoor dat de jas minder goed ventileert. Bekijk goed het waslabel voordat je gaat wassen. Een te warme wasbeurt kan namelijk schade brengen aan de waterdichtheid van de jas. Let goed op of dat het met de hand gewassen moet worden of in de wasmachine mag, op welke temperatuur het gewassen moet worden en of het eventueel in de droger mag. Kijk voordat je de wasmachine aanzet ook of de jas gecentrifugeerd mag worden. Gebruik geen wasverzachter of een poederwasmiddel ( kans op zeepresten ) en niet meer dan 5% parfum of zeep in het wasmiddel. Dit tast de impregneer laag van je jas aan.

Het impregneren van hardshell- en softshell jassen

De impregneer laag zit aan de buitenkant van nieuwe hardshell- en softshell jas. Deze laag zorgt ervoor dat regen van de jas afglijdt en niet in de stof kan trekken. Ook zorgt het ervoor dat vet en vuil minder snel aan de buitenstof kan hechten. Wanneer het waslabel het toelaat is het aan te raden de jas in de droger te doen of te strijken. Op beide manieren wordt de impregneer laag weer verdeeld over de buitenstof.

 

Jassen herimpregneren

Na een aantal wasbeurten zal de dekking van de impregneer laag minder worden. Regen zal minder snel van de jas afglijden en langzaam in de buitenstof trekken. De jas slaat dof uit en de binnenkant zal klam aanvoelen. Als de droger of strijken niet meer helpt of niet is toegestaan is het tijd voor herimpregneren. Wanneer je dit gaat doen moet de jas schoon zijn voor de behandeling anders hecht de impregneer laag minder goed. Goede impregneermiddelen vind je bij outdoor winkels. Impregnatie met een fluorcarbonmiddel geeft de duurzaamste resultaten, impregnatie op waterbasis moet na iedere wasbeurt herhaald worden en impregneren op alcoholbasis zit er tussenin.

 

Life-Line dames en heren softshell jassen

Bij Life-Line hebben wij een ruime collectie softshell jassen voor dames en heren. Voor dames hebben wij diverse comfortabele softshell jassen in het assortiment. Ga voor de winddichte, waterafstotende jas en bekijk hier onze collectie dames softshell jassen. Ook voor heren hebben wij winddichte en waterafstotende softshell jassen in de collectie. Ga voor een comfortabele jas en bekijk hier onze heren softshell jassen.

 

De waterdichtheid van jouw jas

Een waterkolom geeft aan in welke mate een materiaal waterdicht is. Je komt deze eigenschap tegen bij jassen. (Er staat dan bijvoorbeeld WC 5000). Hoe hoger het getal is dat wordt weergegeven, hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. Hieronder volgt een lijst zodat je inzicht krijgt in de waterdichtheid:

0 mm                                      Niet waterdicht

0 - 1.000 mm                          Waterafstotend, maar niet waterdicht

1.000 mm - 5.000 mm            Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.

5.000 mm – 15.000 mm         Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.

15.000 mm – 30.000 mm       Compleet waterdicht, zelfs onder de meest extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.

Meer dan 30.000 mm            Compleet vaste materialen die water nooit zullen doorlaten. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Reacties

  1. Koen Michorius Koen Michorius

    Beste,

    Wij vinden het erg leuk om te horen dat er creatieve initiatieven ontstaan. Echter, het gebruik van alcohol en het wassen op 60 graden is niet goed voor softshell. De stof zal het dan naar waarschijnlijkheid niet volhouden.
    Ondanks dat we het idee erg waarderen, raden wij dit niet aan..

    Met vriendelijke groeten!

  2. Dams Dams

    Beste, Kan ik softshell en hardshell stof met alcoholgel ( + 74 %) schoonmaken en wassen op 60 graden ? Ik ben van plan om van mijn oude sportjassen mondmaskers te maken. Goed idee ? Bedankt voor je reactie en vriendelijke groeten, Johan Dams

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-