Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Het verhaal achter waterafstotende kleding

  • Geplaatst op
  • Door Mathieu van Life-Line
  • 0
Het verhaal achter waterafstotende kleding

In het kort; waterafstotende kleding houdt lichte buien tegen, is ideaal voor het stoppen van wind en wordt gebruikt bij wintersportactiviteiten. Bij langdurige regen of stevige buien raden we waterdichte kleding aan. In Nederland kun je in de meeste gevallen prima af met een waterafstotende kledinglaag.

Waterafstotende kleding, wat betekent dat nu precies en wanneer gebruik je dit het beste? Dit zijn de meest gestelde vragen die wij ontvangen over waterafstotende kleding. Uitleg over waterafstotende kleding vind je terug in deze blog.

Wat is nu precies het verschil tussen waterdicht en waterafstotend?

Het verschil tussen waterdicht (softshell) en waterafstotend (hardshell) is niet heel erg groot. Waterafstotende kleding richt zich voornamelijk op de winddichtheid als unieke eigenschap en biedt daarnaast een beetje bescherming tegen regen/vocht. Het gaat dan voornamelijk om korte buien die niet al te hevig zijn.

De kwaliteit van de waterafstotende werking hangt af van het vermogen om water af te parelen. Hoe beter deze kwaliteit is, hoe beter de jas tegen regen kan en hoe langer de jas het water buiten weet te houden. De afparelende werking van een waterafstotende jas wordt gedurende de levensloop van een jas steeds minder. Het is daarom belangrijk om de jas, afhankelijk van gebruik, met enige regelmaat opnieuw te impregneren. Impregneringsmiddel vind je bij de betere buitensportzaken.

Waterdichte kleding is in tegenstelling tot de waterafstotende kleding wel volledig waterdicht. Het membraam van waterdichte kleding is ontwikkeld om vocht buiten te houden en toch te ademen. Hierdoor wordt eventuele overtollige hitte die je genereert zo goed mogelijk naar buiten afgevoerd.

De waterdichtheid van een kledingstuk wordt gemeten door gebruik te maken van een cilinder en een stuk van de waterdichte stof. Door de cilinder op de waterdichte stof te plaatsen en deze langzaam te vullen met water kan er precies worden afgelezen hoeveel waterdruk de stof kan hebben. Dit is de zogenoemde waterkolom. Vanaf een hoogte van 1000 mm mag de stof ‘waterdicht’ worden benoemd. Een stof met deze waterkolom is voor buitensportactiviteiten meestal niet voldoende. Leun je namelijk ergens tegenaan dan is de kans groot dat je het vocht door de jas drukt (denk aan lekkende schouders of ellebogen tijdens een fietstocht door de regen). Voor buitensportactiviteiten raden we een waterkolom aan van minimaal 10.000 mm. Als je gaat wandelen dan is dat meestal voldoende. Ga je een meer serieuze activiteit ondernemen zoals een meerdaagse trekking met zware rugzak of op alpiene tocht zoek dan naar een waterkolom van minimaal 15.000 mm. Dit beschermt ook tegen langdurige belasting. Houdt overigens wel rekening mee dat de stof ook goed ademt, anders wordt je alsnog nat doordat het vocht van binnenuit niet kan ontsnappen.

Bekijk onze waterafstotende kleding voor heren en dames.

Wanneer gebruik je waterafstotende kleding?

Zoals het stuk hierboven al doet vermoeden gebruik je waterafstotende kleding voor diverse doeleinden. Waterafstotende kleding houdt zich prima bij korte buien of lichte motregen. Daarnaast functioneert deze kleding ook heel erg goed in de winter. Sneeuw heeft namelijk een hogere dichtheid dan regen en komt niet door een waterafstotende laag heen. Met waterafstotende kleding kun je dus prima op wintersport gaan. Let er wel op, als je op sneeuw gaat zitten met waterafstotende kleding dan smelt de sneeuw en kan het vocht alsnog door de laag heenkomen. De volgende activiteiten zijn voorbeelden waarbij waterafstotende kleding goed functioneert:

  • Wandeltochten en fietstochten waarbij je slechts korte buitjes verwacht
  • Wandeltochten en fietstochten waarbij het flink kan waaien
  • Hengelsportactiviteiten met dezelfde weersomstandigheden als de vorige twee punten
  • Wintersportactiviteiten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-