Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Tips voor wandelen in het najaar

 • Geplaatst op
 • Door Sofie van Life-Line
 • 0
Tips voor wandelen in het najaar

De zomerse temperaturen zijn vaak te warm om een wandeling te maken. In de herfst heb je hier minder last van hebben, trek er daarom op uit in het najaar! Door de lagere temperaturen voel je je actiever, frisser en alerter.

De zomerse temperaturen zijn vaak te warm om een wandeling te maken. In de herfst heb je hier minder last van hebben, trek er daarom op uit in het najaar! Door de lagere temperaturen voel je je actiever, frisser en alerter. In deze blog beschrijven we tips voor een wandeling in het najaar.

In het kort: Wandelen in de herfst is adembenemend mooi, maar zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en altijd aan iemand laat weten waar en wanneer je gaat wandelen. Het weer is belangrijk om te weten zodat je weet wat voor kleding met laagjes en wandelschoenen je aan moet trekken. Zorg tijdens het wandelen voor voldoende drinken en voeding om uitdroging en een hongerklap te voorkomen. 

Route

Om goed voorbereid op pad te gaan is het handig om van te voren je route te plannen. Om dit goed te plannen mag je gebruik maken van de zes W’s.

 1. Wat
  Beslis van te voren wat voor route je wilt lopen. Lang, kort, vlak, berg op of heuvels. Dit zijn vragen die je jezelf het beste vooraf kunt stellen. Ga je een meerdaagse tocht lopen bedenk dan of je wilt kamperen of in een vast bed wilt slapen.
 2. Waar
  De locatie bepalen is altijd moeilijk, maar probeer een globale locatie wel te bepalen. Of je nu met de auto naar Oostenrijk gaat of in Nederland blijft, je komt altijd mooie gebieden tegen om te lopen. Lees informatie boekjes en folders met informatie over de wandeling of het wandelgebied dat je wilt bezoeken. Laat ten alle tijden, voordat je een wandeling begint, aan iemand weten waar en welke route je gaat lopen en neem een (fysieke) kaart van het gebied mee!
 3. Wanneer
  Het is belangrijk om te weten in welk seizoen je wilt gaan wandelen. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. De herfst is een geliefde periode voor mooie wandelen. De bosrijke gebieden hebben schitterende natuur. Ook fotografie liefhebbers gaan veel wandelen in de herfst.
 4. Wie
  Met wie is een belangrijke vraag. Wil je alleen een wandeling maken, of liever met een wandelvriend of zelfs met een hele groep. Wandelen is een leuke sport om alleen te doen, zo houd je je eigen tempo aan, maar dit is soms ook saai.
 5. Wie lang
  Hierbij wordt in het Duits bedoelt ‘hoe lang’. Het is belangrijk om van te voren te weten hoe lang je op pad wilt. Dit heeft te maken met de overige voorbereidingen van je wandeltocht.
 6. Wat nodig
  Dit is misschien wel de meest belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Wat je nodig hebt tijdens je wandeling hangt deels af van wat je gaat doen.

Voor iedereen geldt: neem alleen spullen mee die jou lekker zitten en warm houden. Neem je tijd om de geschikte schoenen, tas en kleding uit te zoeken. Ben jij nog op zoek naar geschikte wandelkleding? Neem dan eens een kijkje op onze website.

Hou het weerbericht in de gaten

Het weer is in de herfst nogal wispelturig. De ene keer schijnt het zonnetje heerlijk en een half uur later komt het met bakken uit de hemel. Als je dit van te voren weet is het geen probleem. Door middel van het weerbericht in de gaten te houden weet je welke kleding, schoenen en overige spullen je nodig hebt.

Laagjes

In de zon is het lekker warm en in het bos is het wat frisser, typisch herfst. Zorg ervoor dat je meerdere laagjes kleding aan hebt zodat voorbereid bent op de verschillende temperaturen gedurende de dag. In een eerdere blog hebben we uitgebreid stilgestaan bij hoe je het beste met laagjes werkt.

Wandelschoenen

Wandelschoenen zijn misschien wel de belangrijkste aanschaf die je doet voordat je gaat wandelen. Wandelschoenen zijn te verdelen in verschillende categorieën namelijk: lichte wandelschoenen, bergwandelschoenen, zware trekkingschoenen en zware bergschoenen. Alle schoenen hebben eigenschappen die passen bij de wandeling die jij wilt gaan maken. Het beste is om wandelschoenen in de middag of avond te kopen. Je voeten zwellen wat op in de loop van de dag, net zoals tijdens het wandelen. Als je in de ochtend schoenen koopt kunnen ze uiteindelijk toch te klein zijn. Zorg voordat je begint met de wandeling je wandelschoenen goed zijn ingelopen. Voor de herfst is het handig als je schoenen waterdicht zijn zodat je lekker warme en droge voeten houdt tijdens een mooie wandeling.

Verlichting

In de herfst is het vroeger donker en later licht. Er zijn verschillende manieren om goed zichtbaar te zijn tijdens het wandelen. Zo is het mogelijk om een armband met LED-verlichting om te doen, losse LED-lampjes gebruiken of reflecterende hesjes dragen. Life-Line heeft jassen met reflecterende onderdelen zodat je goed zichtbaar bent tijdens het wandelen en geen gebruik hoeft te maken van de losse reflecterende hesjes. Ondanks de verschillende voorzorgmaatregelen nog een belangrijke tip voor wandelen in het donker: loop zoveel mogelijk op de stoep of autovrije wegen.

Voeding

Uit voeding haal je je energie voor tijdens het wandelen. Het is belangrijk dat je niet wacht totdat je trek krijgt, want dan ben je te laat. Eet tussendoor bijvoorbeeld een banaan, krentenbol, energiereep of ontbijtkoek. Dit geeft allemaal snel energie en is licht verteerbaar. Je lichaam heeft 60 tot 70 gram koolhydraten nodig tijdens één uur intensief wandelen.

Het belangrijkste om binnen te krijgen tijdens het wandelen is vocht. Vocht zorgt voor het afvoeren van voedingsstoffen en afvalstoffen. Daarnaast zorgt het ook voor een juiste lichaamstemperatuur. Op een normale moet je 1,5 tot 2,0 liter drinken, verspreid over de gehele dag. Als je gaat wandelen is dit meer. Zorg dat je van te voren al voldoende drinkt. Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon. Maar probeer regelmatig te drinken, bijvoorbeeld iedere 15 minuten paar grote slokken. Als je pas drinkt wanneer je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-