Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Wandelen in de winter

  • Geplaatst op
  • Door Sofie van Life-Line
  • 0
Wandelen in de winter

Wandelen in de winter is leuk, mooi en uitdagend, maar je moet je wel goed voorbereiden. In deze blog geven we een aantal tips om een wandeling in de winter tot in de puntjes voor te bereiden. Op deze manier zal je een onvergetelijke wandeling maken!

Natuurlijk is het belangrijk om altijd voorbereid op pad te gaan, maar in de winter is het nóg belangrijker. In deze blog worden tips op een goede voorbereiding voor een wandeling in de winter gegeven. Zo voorkom je dat je onverwachts overvallen wordt door onvoorspelbare factoren zoals het weer.

Tip 1: Weet wat je grenzen zijn

Weet wat je grenzen zijn en wordt niet overmoedig. Zorg dat je niet te lang door loopt, je moet namelijk ook nog terug! Tijdens een afdaling kan je sneller uitglijden als je vermoeider raakt en je concentratie verliest. Als er sneeuw ligt, zorg dan dat je goede grip houdt. Dit kan je doen door een spoor te volgen dat er al ligt. Blijf ook altijd op de paden. Je verdwaalt snel als je afwijkt van de aangegeven routes en de ondergrond kan je verrassen als je buiten de paden gaat.

Tip 2: Ga niet in je eentje op pad

We raden het af om in je eentje op pad te gaan. Op deze manier blijf je altijd samen met iemand en kan je aan elkaar je motivatie voor de wandeling vertellen. Geef altijd aan iemand door waar en welke route je gaat lopen.

Tip 3: Ga voorbereid op pad

Zorg voor een goede uitrusting. Om te beginnen je kleding. Kleding is heel belangrijk om jezelf comfortabel warm te houden. De beste manier is om gebruik te maken van laagjes. In onze blog ‘Hoe kleed je jezelf’ wordt hier uitgebreid bij stil gestaan en wordt het duidelijk hoe je het beste met laagjes kan werken. Daarnaast is het voor jezelf fijn als je een goede rugzak hebt waar je een EHBO-set, eten, drinken, handschoenen, extra kleding en een zonnebril in kwijt kunt. Zorg dat de schoenen die je draagt al goed ingelopen en water dicht zijn. Nieuwe bergschoenen kunnen snel voor blaren zorgen en dit wil je echt niet tijdens een wandeling. Stevige zolen zijn aan te raden omdat deze extra grip geven op natte stukken en in de sneeuw. Ga je wandelen in een gebied waar echt veel sneeuw ligt, vergeet dan je sneeuwschoenen niet! Ben je nog op zoek naar geschikte outdoor winterkleding? Neem dan een kijkje bij onze dames- en herenkleding.

Tip 4: Hou het weerbericht in de gaten

In de winter kan het weer snel omslaan. Regen, onweer, sneeuw of wind, het komt allemaal voor in de winter. Zorg dat je van te voren de weersvoorspellingen en buienradar hebt bekeken. Het is aan te raden om vroeg te beginnen wandelen voor als je niet in het donker wilt wandelen.

Tip 5: Stippel je route van te voren uit

Weet van te voren waar je gaat wandelen. Als je via het internet en gidsen een tocht hebt uitgezet kan je routes zelf uitstippelen en bijhouden in een GPS. Zorg dat je tijdens het wandelen voldoende pauze houdt en geniet van de omgeving, maar sta niet te lang stil. Zo voorkom je dat je het koud krijgt en daarna weer moet opwarmen. Dit vraagt veel energie van je lichaam.

Tip 6: Train thuis voordat je de bergen in gaat

Als je in de bergen gaat wandelen loop je lange afstanden die verschillen in hoogte. We raden je dus aan om te trainen voordat je gaat wandelen in de bergen. Uitputting kan je makkelijk overvallen en dat wil je ten alle tijden vermijden.

Tip 7: Wat te eten en drinken?

Eten en drinken is belangrijk tijdens een koude wandeling. Als het koud is merk je dat je minder dorst hebt dan in de zomer en drink je minder water. Op deze manier kan je snel uitgedroogd raken. Het is dus belangrijk om te blijven drinken! Als het temperatuur rond het vriespunt ligt, kan je een waterzak in je rugzak gebruiken. Om te voorkomen dat je mondstuk en slang bevriezen kan je thuis het beste warm water in de drinkzak doen en probeer om je slang zoveel mogelijk in de rugzak te houden. Nadat je klaar bent met drinken blaas dan lucht terug in de slang om het water in de slang terug te laten lopen richting je waterzak. Er zijn ook waterzakken beschikbaar met een geïsoleerde waterslang. Neem naast de waterzak een geïsoleerde waterfles of thermosfles mee. Vul thuis de fles met warme dranken zoals thee, zodat je tijdens het lopen jezelf altijd een beetje kan opwarmen. Ook soep is een goede optie om in je fles te doen. Zo heb je vocht en voedsel in één.

Ook geen trek hebben komt vaak voor tijdens het wandelen in koudere temperaturen. Neem tijdens je wandelingen snacks mee met een hoog caloriegehalte zoals noten, muesli- of energierepen. Deze kan je in je jaszak bewaren en tijdens het wandelen eten. Op deze manier hoef je niet te stoppen met lopen en blijft je lichaam warm. Het voedsel dat je snel meeneemt in de zomer zoals broodjes kunnen snel bevriezen waardoor dit oneetbaar is en je koud maakt.

Tip 8: Wandelroutes in de winter in Nederland

Wil je een wandeling met rust en ruimte in Nederland midden in de winter? Dan moet je in Zeeland zijn! In de zomer is Zeeland al erg populair onder de Duitse en Belgische toeristen, maar in de winter heb je daar geen last van. Zeeland heeft veel verschillende wandelroutes. Overal waar bos is kan je bordjes van Staatsbosbeheer tegenkomen met wandelroutes. De bekendere plaatsen in Zeeland zijn toch wel Burgh-Haamstede, Oostkapelle en Domburg. Een iets onbekender gebied is Noord-Beveland, maar niet minder mooi! Er zijn veel verschillende routes die je kan wandelen, maar je kan ook zonder de bordjes heel mooie wandelingen maken. Loop door de bossen en grasvlaktes om vervolgens langs het Veerse Meer te wandelen.

Wil je naar nog onontdekt gebied? Dan zou je naar Bokkegat en Wissenkerke moeten. De enige die je in de winter tegenkomt zijn de lokals die een rondje met hun hond wandelen. Bij dit gebied loop je langs akkerlanden en boomgaarden richting een klein bos met waterpoeltjes. Adembenemend mooi!!

Tip 9: Geniet van je wandelingen!

Geniet van je wandeling en avontuur! Geniet van je wandeling, winterse landschap en de geweldige uitzichten die je tegenkomt. Wandel daar waar het aangegeven wordt en gooi je afval niet in de natuur.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 16 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-